Néhány szó a lapacho teáról

 2010.05.02. 12:22

A lapacho tea a természetgyógyászatban anti-candida teaként is ismert, cukorbetegség kezelésére, immunrendszer erősítésére is szokták még javasolni.  A hatóanyagok közös hatásának eredményeként a növény:

  • Immunstimuláló: ez főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezért könnyebb a betolakodó kórokozók és a rossz (daganatos) struktúrájú sejtek eltávolítása.
  • Antibiotikus: segíti a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák legyőzésében.
  • Fokozza a sejtek anyagcseréjét: különösen a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyagtranszportot fokozza.
  • Daganatgátló: a Lapacho-alkaloidok (nanogrammnyi mennyiségben is) gátolják a daganatsejtek szaporodását. Ezenkívül az immunstimuláló hatásnak köszönhetően javul a szervezet ellenálló ereje, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése. Ezenkívül magas ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést, tehát a vérkép regenerálódását.
  • Gyulladásgátló: ez a hatóanyagok antioxidáns (szabadgyök-fogó) tulajdonságával magyarázható. Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belőlük keletkező gyulladáskeltő prosztaglandinok szintjét.
  • Fájdalomcsillapító: ez is a prosztaglandinok termelődésének csökkenésére vezethető vissza.
  • Fokozza a kiválasztást: serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást.

 

Kúraszerűen érdemes fogyasztani. Csersav- és teinmentes tea, ezért nem lehet túláztatni.

Az elkészítése kicsit körülményesebb, mint más fajtáknak, mivel fakéregről van szó, ezért sokkal lassabban készül el. Körülbelül, 5 perces főzést és minimum 20 perces letakart pihentetést szoktak hozzá javasolni. A másik módszer a 90 celsius fokos vízben való minimum 30 perces letakart áztatás, amit az igazi teások preferálnak inkább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olgoj.blog.hu/api/trackback/id/tr841968321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása